Sunday, 11 September 2016

COGNIZANT INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS

Q1. If [x] indicates integral of x i.e is the largest integer less than x and |x| indicates absolute value of x then what is the maximum value  of [x]/|x|.

A. 1
B. 0
C.-1
D. None of these

ANS: A

Q2.  In the above question what is the minimum value of [x]/|x|.

A.  1
B. 0
C.-1
D. None of these

ANS: D

Q3. If the clock (Conventional clock with numbers from 1 to 12 in order) is cut into 3 pieces such that the sum of numbers on each piece are in Arithmetic Progression(A.P) with a common difference of 1.

Q4. What is the sum of even numbers in the group where 5 is present?

A.  4
B. 10
C. 12
D. 14

ANS: B

Q5. What is the product of all numbers in the group in which 12 is present

A. 212
B. 252
C. 244
D. None of these

Q6. What is the count of numbers in each piece.

A. 2,2,5  
B. 5,5,2  
C. 3,4,5  
D. 6,4,2  

ANS: C

Q7. What is the count of numbers in each piece.

A. 2,2,5  
B. 5,5,2  
C. 3,4,5  
D. 6,4,2  

ANS: C

Q8. Avinash takes 15 days to complete a work and Bade takes 12 days to complete the same work. If they work in alternate days, In how many days  they finish the work.

A. 13 days
B. 13 1/4 days
C. 6 1/4 days
D. None

Q9. There is a circular track of length 400 mts. If A and B Starts at  the same point but in opposite direction with a speeds of 8m/sec and 12m/s respectively. Then at what time after the beginning they will meet  for the second time.

A. 1hr 40 sec  
B. 20 sec  
C. 40sec  
D. 3hr 20 sec

ANS: C

Q10. In the above question when will they meet for the first time at the starting point.

A. 1hr 40 sec
B. 20 sec
C. 40sec
D. 3hr 20 sec

ANS: A

Q11. If the vertices of the triangle are A(1,2), B(-2,-3) and C(2,3)  then which is the largest angle?

A. Angle(ABC)
B. Angle(BAC)
C. Angle(ACB)
D. None

ANS: B

Q12. If (-1,0), (0,-1) and (-1,-1) are three vertices of a square then  what is the 4th vertex.

Q13. If [x] indicates integral of x i.e is the largest integer less than  x and |x| indicates absolute value of x then find the value of [1.99] +[-2.99]+[1.03]+[2.50]

A. 2
B. 1
C. -2
D. -5

ANS: A

Step1: Add all the numbers
Step2: If it is less than 10 STOP, else go to Step1.

Q14. If X=6724 then what is the end result after applying the above algorithm.

A.19
B.10
C.1
D. None

ANS: C

Q15. If the 4 numbers are arranged in all possible orders then how many solutions are possible.

A. ONE
B. TWO
C.THREE
D. NONE

ANS: A

Q16. A trader frauds by 10% while buying and 10% while selling the same. What is the total gain he obtained during the transaction?

A. 13  
B. 221/4  
C. 20  
D. None of these  

Q17. There are three cylinders with same height and surface area. If a new cylinder is created by melting these three with the same height as before what is the surface area of the new cylinder when compared to that of the previous.

A. 25% more
B. 50% more
C.100% more
D. None

Q18. If x=a then y=b except when x=b and y=a. If x=a, then p,q,r,s but when x not equal to a then p,q,r,s=e,f,g,h. If x=m or n then both characters preceeding it and following it also equals the same with the precedence to the preceding character. There r 5 questions based on the above.

Technical & HR questions:-

Q1. Transistor advantage over FET
Q2. Use of DFT.
Q3. Whether a DC source can be used to run a computer
Q4. Storage class in C ?
Q5. What type of I/O device is required for C.
Q6. Application of the various bands in Satellite communication
Q7. Process to convert a transistor to diode
Q8. Effect of quantization on the BW of a signal.
               
                                         
Q1. Using the digits 1,5,2,8 four digit numbers are formed and the sum of all possible such numbers.

ANS: 106656

Q2. Four persons can cross a bridge in 3, 7, 13, 17 minutes. Only two can cross at a time. Find the minimum time taken by the four to cross the bridge.

ANS: 20    
                                     
Q3. Find   the product of the prime numbers between 1-20

ANS: 9699690

Q4. 2, 3, 6, 7--- using these numbers form the possible four digit numbers that are divisible by 4.

ANS: 8

Q5. Two trains are traveling at 18kmph and are 60 km apart. There is flying in the train. It flies at 80kmph. It flies and hits the second train and then it starts to oscillate between the two trains. At one instance when the two trains colloide it dies. At what distance  travel by the fly.

ANS: 12km

Q6. There are 1000 doors that are of the open-close type. When a person opens the door he closes it and then opens the other. When the first person goes he opens-closes the doors ion the multiples of 1 i.e., he opens and closes all the doors. When the second goes he opens and closes the doors 2, 4 6 8 rely. Similarly when the third one goes he does this for 3 6 9 12 15th doors rely. Find number of doors that are open at last.

ANS: 666                  
                                                             
Q7. There are 9 balls of these one is defective. Find the minimum no. of chances of finding the defective one.

ANS: 2

Q8. There are coins of Rs.5, 2, 1,50p, 25p, 10p, 5p. each one has got a weight. Rs 5 coin weighs 20gms.find the minimum number of coins to get a total of 196.5gms.

Q9.  A can do a work in 8 days, B can do a work in 7 days, C can do a work in 6 days. A works on the first day, B works on the second day and C on the third day rely. that is  they work on alternate days. When will they finish the work.(which day will they finish the work) (7+7/168)

ANS: 8

Q10.  A batsman scores 23 runs and increases his average from 15 to 16. Find the runs to be made if he wants top Inc the average to 18 in the same match.

ANS: 39

Q11. A man sells apples. First he gives half of the total apples what he has and a half apple. Then he gives half of the remaining and a half apple. He gives it in the same manner. After 7 times all are over. How many apples did he initially have?

ANS: 127      
                                                         
Q12. In a club there are male and female members. If 15 female quit then the number of males will become double the number of males. If 45 males quit no. of female becomes five times the number of males. Find the number of females.

ANS: 160/3, 83/3

Q13. When I was married 10 years back my wife was the sixth member of my family. Now I have a baby. Today my father was dead and I had a new baby. Now the average age of my family is the same as that when I was married. Find the age of my father when he was 60.

Q14. I and two of my friends were playing a game. For each win I get Rs 3. Totally I had three wins. Player 2 got Rs.9 and player 3 got Rs 12. How many games had been played?

ANS: 10

Q15. A person gives a secret to two other persons in 5 minutes. How long will he take to tell the secret to 768 people?

Q16. There are 40 seats in a bus. People agree to share the money for the number of seats. The total money comes to 70.37. How many seats were free?

ANS: 31

Q17. I had Rs.100 and I play. If I win I will have Rs110 and if I lose I will have Rs. 90. at the end I have 2 wins and 2 lose. How much do I have?

ANS: Rs. 100          
                                     
Q18. There were sums related to diagrams. They asked to calculate the areas of the circle, rectangle that were enclosed in other objects. They were simple. There were many questions on logical reasoning.

Eg: There are two identical islands. Same tribe lives in the islands. But their receptiveness varies. This is the question. There were four choices and we have to select the most appropriate one.

For the above one the answer is ----- because of climatic changes There was a question in which they gave a polygon with all the external angles. We have to calculate the asked interior angle.

Q19) A says " the horse is not black".
B says " the horse is either brown or grey."
C says " the horse is brown"
At least one is telling truth and at least one is lying. tell the colour of horse?

ANS: grey

Q20. A son and father goes for boating in river up stream . After rowing for mile son notices the hat of his father falling in the river. After 5 min. he tells his father that his hat has fallen. So they turn round and are able to pick the hat at the point from where they began boating after 5min. Tell the speed of river?

ANS: 6 miles/hr

Q21. A+B+C+D=D+E+F+G=G+H+I=17 where each letter represent a number from 1 to 9. Find out what does letter D and G represent if letter A=4. (8 marks)  
           
ANS: D=5 G=1          
                                                                               
Q22. Argentina had football team of 22 player of which captain is from Brazilian team and goalie from European team. For remaining player they have picked 6 from argentine and 14 from European. Now for a team of 11 they must have goalie and captain so out of 9 now they plan to select 3 from Argentinean and 6 from European. Find out no of   methods available for it. (2 marks)

ANS: 160600  ( check out for right no. 6C3 * 14C6)

Q23. Three thieves were caught stealing sheep, mule and camel.                                            
A says " B had stolen sheep "
C says " B had stolen mule"
B says he had stolen nothing.
The one who had stolen horse is speaking truth. the one who had stolen camel is lying . Tell who
had stolen what?

ANS: A- camel ;B- mule ;C- horse

Q24. A group of friends goes for dinner and gets bill of Rs 2400. Two of them says that they have forgotten their purse so remaining make an extra contribution of Rs 100 to pay up the bill. Tell the no.of person in that group.

ANS: 8 person  

Q25. In a colony there are some families. Each of them have children but different in numbers. Following are conditions:

A) No of adult no of sons no of daughters no of families.
B) Each sister must have at least one brother and should have at the most 1 sister.
C) No of children in one family exceeds the sum of no of children in the rest families.
D) Tell the no of families.(5 marks)

ANS: 3 families

Q26. There are 6 people W,H,M,C,G,F who are murderer , victim, judge, police, witness, hangman. There was n eye witness only circumstantial witness. The murderer was sentenced to death.  Read following statement and determine who is who.            
                                                                     
1. M knew both murderer and victim.                                      
2. Judge asked C to describe murder incident.
3. W was last to see F alive.
4. Police found G at the murder site.
5. H and W never met

0 comments:

Post a Comment